Değerli takipçiler; bu yazımda, yeni tanı alıp kafası çok karışık olan ailelerin bu konudaki meraklarını gidermeye çalıştım.

Daha önce adını duymadığınız bir durumun çocuğunuza yakıştırılması ve sizin daha ne olup bittiğini anlayamadan geçici mi yoksa kalıcı mı kısmıyla muhatap olmanız…

Duygusal açıdan çok zor olsa da gerçekçi olmakta her zaman fayda vardır.

Otizmin bugün için bilinen bir tedavisi yok. Ancak diğer taraftan çocuklarının otizminin geçtiğini söyleyen aileleri de duyuyorsunuz. Bu da kafanızı iyice karıştırıyor…

Şimdi detaylıca bakalım. Öncelikle otizmi yendik diyen bir kısım aileler kısmen doğru söylemektedirler. Doktor otizm demiştir ve 1 yılda çocukları düzelmiştir. Bu çocukları yakından incelediğimizde aslında zaten otizm olmadıkları, bakıcı sendromu-uyaran eksikliği vb. sebeplerle doktorun otizmle karıştırıp yanlış tanı koyduğu ve bu çocukların kreşe başlatma ve sebep olan durumun ortadan kalkmasıyla(bakıcının yollanması vb.) çocuğun çok kısa sürede toparladığı görülmektedir. Otizmde ise bu kadar kısa sürede toparlanma olmamaktadır. Bu durumda eğer çocuğunuzu her anne-baba gibi normal şartlarda büyüttüyseniz böyle bir ihtimal sizin çocuğunuz için yok demektir.

Diğer taraftan bazı anne-babalar ise otizmi yendik derken aslında duygusal konuşma yapmaktadırlar:

Örneğin;

 -konuşmayan çocukları konuşmaya başlamıştır, otizmi yendik derler

-çocuk iyi bir eğitimle kaynaştırma eğitimine gider, otizmi yendik derler

-takıntıları biter-otizmi yendik derler

Aslında anne-babalar çocukları için çok önemli gördükleri ilerlemeleri anlatmak isterler fakat bu yeni tanı alan aileler için farklı algılanır.

Bazen de raporu gerçekten kalkan çocuklar olabilir. Doktor çocuk çok ilerlediği için artık rapor çıkartmayabilir ancak bu çocuğun bile aslında otizmi gerçek anlamda geçmemiştir. Örneğin askerlik yaşı geldiğinde tekrar rapor almaya çalışır…

Peki otizmin geçmesi için ne gerekir:

Değerli takipçiler otizmin geçmesi demek çocuğun askere gitmesi, evlenmesi, bir işte bağımsız çalışması, çocuklarını büyütmesi vb. yani normal hayata dahil olması demektir.

Evet otizmli bireyler arasında üniversite okuyanlar bile olabilir ancak bir yerde sıkıntı vardır ve o asla tam olarak geçmez. Bu da sosyal etkileşim anlamındaki sıkıntıdır. Örneğin çocuğunuz kaynaştırma öğrencisi olur ama teneffüste onu almanız, beklemeniz gerekir. Sınıf arkadaşlarıyla tam olarak kaynaşamaz. Onu halı saha maçlarına çağırmazlar vb. Çünkü çocuğunuz o grubun bir parçası olma davranışlarını sergileyemez. Empati becerisindeki zayıflıkları sebebiyle gruptan dışlanır veya hiç alınmaz. Bir işe girer ama takıntıları ve davranış problemleri sebebiyle işyerinden kısa süre içinde kovulur. Sevgilisi olmaz. Çünkü duyguları vardır ama empatik olarak yaklaşmayı bilmez. Yaşıtları onu bildiği için o gözle bakmaz. Bir şekilde otizmin tuhaflığını belli eder. İnsan sosyal bir varlıktır. Otizmli bireyler genelde kendi istekleri ve ilgileri ön planda yaşadıkları için karşı tarafa sempatik gelmez. Bu nedenle hemen fark edilirler. Diğer insanlar artık doğal davranamazlar. Onu çok severler, korurlar ama aslında gerçekten arkadaşları değildir. İyi niyetli olanlar onunla ilgilenir vb. ama bu diğer otizmli olmayan arkadaşıyla olan ilişkisi gibi değildir.

Tabi bu en iyi seviyedeki otizmliler için geçerli. Birçok otizmli ise sosyal hayatta sadece anne babası ve öğretmeninin gezdirdiği kadar yer alabilir.

Çocukları 10 yaşını geçmiş hiçbir anne-baba otizm geçer mi kısmıyla ilgilenmez. Bu yazıda ne demek istediğimi de çok iyi anlamışlardır.

Bu konuyla daha çok yeni tanı alan aileler ve çocukları 6-7 yaşlarına varmamış aileler genelde ilgilenir. Çünkü otizmin doğasını anladıkça aileler bu durumun geçmeyeceğini anlar.

Bizim için hedef otizmin geçmesi değildir. Kaynaştırma eğitimi alabilecek seviyeye getirmek büyük başarıdır. Daha ağır seviyedeki çocuklar için ise özbakım ve günlük yaşam becerilerini öğrenmeleri en büyük gayemizdir.

Peki ya alternatif tedaviler:

Onlarca alternatif tedavinin hiçbiri otizmi tedavi etmez. Çocuğunuzun eşlik eden bazı başka problemleri vardır. Belki bunlara çözüm bulabilirsiniz ama otizme değil…

Otizmi yen, otizme çözüm, otizmden kurtul, otizme elveda gibi isimler tamamen ticari amaçlıdır.

Belki tıp gelişir otizmin çaresi bulunur ancak 2018 yılı için durum bu…

Peki ileride ne olacak…

Amerika’da olduğu gibi yaşam evleri kuracağız ve bu çocuklar, korumalı işyerleri ve yarı bağımsız evlerde koordinatörler eşliğinde üreterek, spor yaparak, hayata dahil olarak hayatlarını devam ettirecekler. Otizm Vakfı olarak en büyük hedeflerimizden biri bu.

Değerli aileler, otizm engel grupları arasında en zor olanıdır ancak dünyanın sonu değildir. Otizmin iyi yönleri kötü yönlerinden çoktur. Ben özel eğitimci olarak severek ve gönülden 13 yıldır otizmli çocuklarla çalışıyorum. Emekli olana kadar da bu düşüncede olacağım inşallah. Otizmdeki masumiyet, gizli kalmış keşfedilmeyi bekleyen bazı özel beceriler, takıntıların zorlukları kadar sizi şaşırtıp güldürmesi, sözel iletişimdeki enteresan özellikleri, teknolojiye olan inanılmaz yetenekleri, tuhaf ilgi alanlarıyla sevip alıştıktan sonra onlarsız da yapamayacağınız bir otizmli çocuk sizi bekliyor.

Bir an önce bu şoku atlatıp çocuğunuzun eğitimine yoğunlaşın ve küçük adımlarla birlikte ilerlemeye çalışın…

Eğitimin ne kadar fark ettiğini zamanla göreceksiniz… Unutmayın iyi bir eğitim alan otizmli çocuk ile almayan arasında dağlar kadar fark olur…Ve bu eğitim ne kadar erken başlarsa o kadar sonuç alınır…

Saygılar

Berat ÇELİK

05.08.2018