Tüm çocuklar bazen uyumakta ve uyumakta sorun yaşayabilir. Otizmli çocuklar, aşağıdakiler dahil belirli uyku ve yerleşme güçlükleri yaşayabilir:

düzensiz uyku ve uyanma düzenleri - örneğin, çok geç saatlere kadar uyanık yatmak veya sabah çok erken uyanmak

yaşlarına göre beklenenden çok daha az uyumak veya gece boyunca bir saatten fazla uyanık olmak

ayağa kalkıp en sevdikleri aktiviteyi oynamak veya gece bir veya daha fazla saat gürültü yapmak.

Otizmli çocuklarda uyku problemlerinin nedenleri

Otizmli çocukların uyku sorunları bazen aşağıdakilerle ilgilidir:

-yatma zamanı alışkanlıkları

-gündüz alışkanlıkları.

Otizmli çocuklar için uyku problemleri aşağıdakiler gibi şeylerden de kaynaklanabilir veya bunlarla ilgili olabilir:

-kaygı

yatak ıslatma

-biyolojik nedenler

-hastalıklar ve sağlık koşulları

-gece terörü ve kabuslar

-huzursuz uyku

-horlama

-sosyal iletişim zorlukları.

Otizmli çocuğunuzun uyku problemlerine neyin sebep olduğunu anladığınızda, problemleri çözmek için en uygun yolu bulmak daha kolay olabilir.

Çocuğunuzun neden uyku sorunu yaşadığını anlamakta güçlük çekiyorsanız, bir uyku günlüğü tutmayı deneyin. Çocuğunuzun uyku davranışını yazarak, bir model görmeye başlayabilir veya ortamda çocuğunuzun uykusunu etkileyebilecek bir şey fark edebilirsiniz. Çocuğunuzun uyku davranışının bu kaydı, sizinle ve çocuğunuzla çalışan tüm profesyoneller için de faydalı olacaktır.

Uyku vakti alışkanlıkları

Bazı uyku sorunları, çocukların yatmadan önce yaptıkları ve yatağa gittikleri zaman ile ilgilidir. Ne zaman yattıkları ve nerede uyudukları da faktörlerdir. Örneğin:

Çocuğunuzun yatmadan önce çok fazla gürültüsü, aktivitesi ve heyecanı varsa, sakinleşip uykuya hazır hissetmesi daha zor olabilir.

Çocuğunuz her gece yatmadan önce işleri farklı şekilde yaparsa, yatma ve uyku zamanının geldiğine dair tahmin edilebilir ipuçları alamayabilir.

Çocuğunuz kendi yatağı dışında bir yerde uykuya dalmaya alışmışsa - örneğin, aile odasında - kendi yatağında uykuya dalması zor olabilir.

Çocuğunuzun yatmadan önce tüm oyuncak arabalarının yatağa dizilmesine ihtiyacı varsa, arabalardan birinin orada olmaması durumu zorlaştırabilir. Ayrıca yatağı rahatsız edebilir.

Çocuğunuzun uyku ortamı çok sıcak, soğuk, hafif veya gürültülü ise, bu onların uyumasını zorlaştırabilir. Bu, duyusal hassasiyetleri olan otistik çocuklar için özel bir sorun olabilir .

Gündüz alışkanlıkları

Bazı uyku problemleri, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve gün içinde fiziksel aktivite eksikliği gibi şeylerden kaynaklanır. Bazı basit yaşam tarzı değişiklikleri yaparak bu sorunları çözebilirsiniz . Bunlar, çocuğunuzu şunları yapmaya teşvik etmeyi içerir:

daha fazla fiziksel aktivite yapın - koşmak ve zıplamak gibi en az bir saatlik enerjik oyun dahil olmak üzere günde birkaç saat fiziksel aktivite yapın

akşam yemeğini çok aç değil ama çok tok hissetmeden yatağa girmelerine izin veren bir saatte yiyin

akşamları kafein ve heyecandan kaçının

Beş yaşın üzerindeki çocuklar için gündüz ve geç uykulardan kaçının.

Uyku sorunları genellikle çocuğunuzun yatma zamanı ve gündüz alışkanlıklarını değiştirdikten 2-3 gece sonra iyileşmeye başlar. Ancak bazı çocuklar için 2-4 hafta sürebilir. Herhangi bir iyileşme görmüyorsanız, tıbbi veya başka bir sorun olması durumunda doktorunuzu görmek en iyisidir. Bir çocuk doktoruna, psikoloğa veya çocukların uyku tedavisinde deneyimli başka bir sağlık uzmanına sevk edilebilirsiniz.

Kaygı

Kaygı yaşayan otistik çocuklar genellikle uykuya dalmakta güçlük çekerler. Çocuğunuzu yatmadan önce endişelendirebilecek şeyler hakkında konuşmaktan kaçınmak en iyisidir. Bunun yerine, çocuğunuzla gün içindeki korkuları hakkında konuşmaya çalışın.

Çocuklar için uyku gevşetme stratejileri de yardımcı olabilir.

Yatak ıslatma ve tuvalet

Otistik çocuklarda geç  tuvalet eğitimi ve tuvalet eğitiminde zorluklar yaygındır. Çocuğunuz geceleri kuru değilse , yatağı ıslattığı için uyanabilir . Ya da çocuğunuz uyanarak tuvalete gidebilir ve sonra yatağına geri dönmeyebilir.

 

Tuvalet eğitimi ve yatak ıslatma çocuğunuz için sorun oluşturuyorsa, yardım almayı düşünebilirsiniz. Örneğin, çocuğunuzun terapistleriyle konuşarak başlayabilirsiniz. Kalıcı bir problem varsa, çocuğunuzun doktoruyla da konuşabilirsiniz.

Biyolojik nedenler

Otistik çocuklar için uyku problemlerinin biyolojik nedenleri de olabilir. Örneğin, bazen beyindeki uykuyu kontrol eden hormonlar, tipik olarak gelişmekte olan çocuklarda salındıkları yoldan farklı şekilde salınır. Bu, bazı otistik çocukların kendi uyku ihtiyaçlarına 'uyum sağlamadıkları' anlamına gelebilir. Bunun çocuğunuzun uykusunu etkileyebileceğini düşünüyorsanız, çocuğunuzun doktoruyla konuşun.

Hastalıklar ve sağlık koşulları

Tüm çocuklar gibi otistik çocuklar da, yerleşmelerini veya iyi uyumalarını zorlaştıran hastalıklardan (soğuk algınlığı veya kulak enfeksiyonları) muzdarip olabilir. Ayrıca, çocuğunuz hasta olduğunda, çocuğunuzun yatma zamanı rutini değişebilir.

Çocuğunuz iyileştikten sonra, uyku vakti rutinini yavaş yavaş normal rutinine döndürün. Çocuğunuzu değişiklik yaptığı için ödüllendirmek, rutini tekrar yoluna koymanıza yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun yetersiz uykusunun tıbbi bir sorunla ilgili olduğunu düşünüyorsanız, örneğin astım veya epilepsi ile doktorunuzla konuşun .

Gece terörü ve kabuslar

Bazı uyku davranışları bir sorun gibi görünebilir ama aslında tüm çocuklar için tipiktir. Bunları içerir:

gece terörü , çocukların derin uyurken aniden çok heyecanlanmaları - bunlar 2-12 yaş arası çocuklarda normaldir

Çocukları uyandıran ve tekrar uyumalarını zorlaştıran kötü rüyalar olan kabuslar - bunlar her yaştan çocuk için normaldir.

Endişeleniyorsanız veya çocuğunuzun davranışları şiddetli görünüyorsa çocuğunuzun doktoruyla konuşun.

Huzursuz uyku

Otistik çocuklar bazen diğer çocuklardan daha fazla huzursuz uyurlar. Özellikle vücut sallamaya, kafa sallamaya ve kafa sallamaya eğilimli olabilirler  . Oldukça yaygın olmasına rağmen, huzursuz uyku aynı zamanda daha az yaygın olan bazı uyku bozukluklarının bir işareti olabilir. Endişeliyseniz veya çocuğunuz yerleşim stratejilerine yanıt vermiyorsa, çocuğunuzun pratisyen hekimine danışmak en iyisidir.

Bazı otistik çocuklar, uykuya alışmalarını zorlaştıran yan etkilere sahip olabilecek ilaçlar alırlar. Bunun çocuğunuz için bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için çocuğunuzun doktoru ile konuşun.

Horlama

Tüm çocuklar gibi bazı otistik çocuklar da horluyor. Çocuğunuzun  horlaması ısrarcıysa, çocuğunuzun doktoru ile konuşun. Horlama bazen uyku apnesinin bir işareti olabilir  .

Sosyal iletişim zorlukları

Otistik çocuklarda bazı uyku sorunları sosyal iletişim zorluklarından kaynaklanabilir. Örneğin, çocuğunuz ihtiyaç duyduğu ama isteyemeyeceği bir şey yüzünden uyanık kalabilir. Çocuğunuzun iletişim becerileri üzerinde çalışmak yardımcı olabilir .

Bazen sosyal iletişim zorlukları, çocuğunuzun ailenizdeki diğer insanların yatağa hazırlandığını fark etmediği anlamına gelebilir. Düzenli ve pozitif bir uyku vakti rutini, çocuğunuzun uyku vakti olduğunu anlamasına yardımcı olabilir.

Uyku sorunları olan otistik çocuklar için ilaç

İlaçları denemeden önce, çocuğunuzun yatma zamanı rutinini değiştirmek gibi davranış çözümlerini denemek her zaman en iyisidir. Ancak ilaçların bazı otistik çocuklara yardımcı olduğu bulundu.

Örneğin,  melatonin takviyeleri, bazı otistik çocukların daha hızlı uykuya dalmasına, daha uzun süre uyumasına ve gece daha az uyanmasına yardımcı olabilir.

Çocuğunuz için melatonin ile ilgileniyorsanız, doktorunuzdan veya çocuk doktorunuzdan bir reçete almanız gerekir . Bu sağlık uzmanları doğru dozu yazabilir ve size melatonin ve olası yan etkiler veya diğer ilaçlarla etkileşimler hakkında bilgi verebilir. İlacı alırken çocuğunuzu da izleyeceklerdir.

Bu yazıda raisingchildren.net.au/ adlı web sitesinden yararlandım.

Saygılar

Berat ÇELİK

07.11.2020