Değerli takipçiler; uzaktan eğitim süreciyle ilgili tartışmaların yeniden alevlendiği şu süreçte bir anket yapmıştım. Sonuçları paylaşmak istedim.
Aynı cümleyi 2 farklı grupta sordum. Birini ailelere birini de eğitimci arkadaşlara sordum.
Anket şuydu:
'Otizmli bireylere sunulan eğitim hizmetleri sağlık gibidir. Pandemi döneminde bile özel izinle her zaman açık olmalıdır.'
Şıklar: Katılıyorum, katılmıyorum ve kararsızım şeklindeydi.
Aileler çok büyük bir çoğunlukla katılıyorum şıkkını işaretlediler.
Eğitimcilerde ise durum ankette farklı görünse de yarı yarıya diyebilirim. Çünkü katılıyorum şıkkını işaretleyenlere baktığımda 15-20 kişinin aile olduğunu gördüm.
Benim görüşümü merak ediyorsanız şöyle anlatayım:
Özel gereksinimli öğrencilerimiz için hele de otizmli çocuklarımız için eğitim adeta tedavi gibi.
Ancak diğer taraftan da çok ciddi bir sağlık tehditiyle karşı karşıyayız.
Önlemlere baktığımızda bir kısım insanların haklı tepkileri var.
'Her yer açıkken neden okullar kapalı vb...' gibi serzenişler haksız değil.
Özellikle orta-ağır otizmli öğrencilerimiz için ne kadar önlemler alsak da yetersiz olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çünkü çoğu öğrencimiz maske, mesafe gibi önlemlere uyacak durumda değil. Dolayısıyla eğer ortada bu kadar tehlikeli bir virüs varsa eğitime ara verilmesi gayet makul kabul edilebilir. Ancak aileler açısından baktığımızda 'virüsün toplu ulaşım, işyeri vb ortamlarda bulaşma riski daha yüksek ama oralar halen açık vb.' söylemleri de haklı oluyor bu durumda.
Sonuç olarak bence düzenli ateş ölçümü, hasta çocuğun okula gönderilmemesi vb önlemlerle ve tamamen bir öğretmen bir öğrenciyle çalışacak şekilde özel eğitim okulları da açılabilir. Sonuçta rehabilitasyon merkezleri de açık.
Bence önlemler arasında tutarsızlık var ve bu nedenle insanlar tepki gösteriyor. Ya hepsi kapalı olmalı, rehabilitasyonlar da dahil. Ya da hepsi açık. Diğer taraftan özel eğitim merkezleri haziranda, özel eğitim okulları da ekimde açılmıştı. Muhtemelen de tekrar geri adım atılacak ve özel eğitim okulları da yine açılacak diye düşünüyorum.
Bu durumlar virüsü de insana sorgulatıyor. Bu kadar tehlikeli bir durum varsa da o halde çok daha sıkı tedbirler gelmeli. Ancak alınan tedbirler pek öyle görünmüyor. Şunu kabul edemiyorum. Hocam işin bir de ekonomik yönü var... Tabi ki ama bu kadar ciddi bir durumda önlemler önce sağlık şeklinde alınır.
Dolayısıyla bu tartışmalar da daha çok su götürür.
Ben artık şöyle düşünüyorum. İnsanlar virüsü ne kadar ciddiye alıyorsa o kadar sıkı önlemler alınmalı şeklinde düşünüyor.
Virüsü çok ciddiye almayanlar ise önlemler konusunda daha gevşek davranılmalıdan yana.
Yani virüsle ilgili gerçek bilgiler gelene kadar tek bir doğru yok. Kapatılmalı diyenler de haklı. Kapatılmamalı diyenler de haklı...
Bize de alınan tedbirlere uymak kalıyor.
İşin bir de uzaktan eğitim boyutu var.
Hafif düzeydeki çocuklarımızla kısmen canlı ders yapılabilir ancak orta-ağır otizmli çocuklarla sağlıklı olmayacağını söylemeye gerek yok. Çünkü canlı derste bir sınıf öğretmeni toplama işlemini anlatır her şey normaldir ancak biz öğrencilerimizle bir çok beceriyi fiziksel yardımla yaptırırız. Dolayısıyla canlı ders değil de olsa olsa aile eğitimi üzerinden uzaktan eğitim verebiliriz. Öyle de yapmaya çalışıyoruz. Ancak dürüst olmak gerekirse ailelerin çoğu evde çalışma yap(a)madıkları için bu sürece fazla dahil olmuyorlar. Maalesef gerçek bu.
Yazılacak çok şey var ama geçtiğimiz aylarda bir çok yönden konuyu tartıştığımız için bu yazıda daha fazla detaya girmeyeceğim.
Umarım bir an önce bu virüsten temelli kurtuluruz...
Saygılar...
Berat ÇELİK